BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİLERİ
Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Alanı’nda; tıp ve mühendislik alanlarının kesişiminde yer alan tıbbi tanı, tedavi ve hasta bakımını geliştirmek amacıyla biyomedikal cihazların tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, periyodik bakımı, onarımı ve metroloji faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli elemanların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Bu alanın aşağıda belirtilen dallarında eğitim verilmektedir.
Fizyolojik Sinyal İzleme Teşhis ve Kayıt CihazlarıTıbbi Görüntüleme Sistemleri
Tıbbi Laboratuvar ve Hasta Dışı Uygulama Cihazları Yaşam Destek ve Tedavi Cihazları
Bu programı tamamlayanlar;
Sağlık sektöründe yeni teşhis ve tedavi yöntemleri geliştirme, tıbbi cihazlar ve sistemler tasarlama, yapay organlar ve protezler üretme, biyoinformatik uygulamalar geliştirme ve sağlık hizmetlerini daha verimli hâle getirme, Biyomedikal cihazların tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, bakımı ve yönetimi gibi alanlarda uzmanlaşma uygulamaları ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazanarak mezun olur.
Bu programı tamamlayanlara;
Alan ve dalını gösteren Diploma, İş Yeri Açma Belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait Sertifika, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında Europass Sertifika/Diploma Eki ile Aldığı ve Başardığı Modüller, Dersler ve Kredileri Gösteren Belge düzenlenir. Alanlarında çalıştıklarında teknisyen ünvanı verilir.
Bu alanın;
Anadolu Meslek Programı’na devam eden öğrenciler 12. sınıfta haftada 3 gün işletmelerde mesleki eğitim yapar. Ayrıca il istihdam ve mesleki eğitim kurulu tarafından belirlenen ve Genel Müdürlükçe onaylanan okulların alan/dallarında 11 ve 12. sınıflarda ki meslek derslerinin eğitimi işletmelerde yapılabilir. Anadolu Teknik Programı’na devam eden öğrenciler ise 10 günü 9. sınıf sonunda olmak üzere 11. sınıf sonuna kadar ders dışı zamanlarda 40iş günüstaj yapar.
Bu alandan mezun olanlar;
Hastaneler ve sağlık kuruluşlarında tıbbi cihazların kurulumu, bakımı ve onarımı konularında teknik personel olarak tıbbi cihaz üretim firmalarında üretim, kalite kontrol, Ar-Ge ve teknik destek birimlerinde çalışma imkânı elde eder. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılarak başarılı oldukları takdirde ön lisans (2 yıllık) veya lisans (4 yıllık) programlarınaherhangi bir hak kaybı yaşamadangiriş hakkına sahiptir.