Tekstil Teknolojisi Alanı
Tekstil Teknolojisi Alanı’nda; üretim / yönetim işlemlerini ve sektörde kullanılan makine, cihaz vb. teknik araçların bakımonarımını yapma, elyafı ipliğe çevirme, kumaş oluşturma, ipliklere ve oluşan kumaşlara uygulanan boyama, bitim, apre ve teknik tekstil işlemleri ile ilgili mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli elemanların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.Bu alanın aşağıda belirtilen dallarında eğitim verilmektedir.
- Dokuma Üretim Teknolojisi
- İplik Üretim Teknolojisi
- Örme Üretim Teknolojisi
- Tekstil Baskı ve Desenciliği
- Tekstil Boya Apre ve Laborantlığı
Bu programı tamamlayanlar;
İş ve zaman yönetimi yapma, üretime uygun makine, malzeme ve ham maddelerinin hazır duruma getirilmesini sağlama, makine ile cihazların kurulum, bakım ve onarımını gerçekleştirme, seri üretimden önceki süreci gerçekleştirme, üretim sonrasında ise depolama, paketleme ve pazarlama ile ilgili çalışmaları yürütme yetkinlikleri kazanarak mezun olur.
Bu programı tamamlayanlara;
Alan ve dalını gösteren Diploma, İş Yeri Açma Belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait Sertifika, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında Europass Sertifika/Diploma Eki ile Aldığı ve Başardığı Modüller, Dersler ve Kredileri Gösteren Belge düzenlenir. Mezunlara alanlarında çalışmaları hâlinde teknisyen ünvanı verilir.
Bu alanın;
Anadolu Meslek Programı’na devam eden öğrenciler 12. sınıfta haftada 3 gün işletmelerde mesleki eğitim yapar. Ayrıca il istihdam ve mesleki eğitim kurulu tarafından belirlenen ve Genel Müdürlükçe onaylanan okulların alan/dallarında 11 ve 12. sınıflardaki meslek derslerinin eğitimi işletmelerde yapılabilir. Anadolu Teknik Programı’na devam eden öğrenciler ise 10 günü 9. sınıf sonunda olmak üzere 11. sınıf sonuna kadar ders dışı zamanlarda 40 iş günü staj yapar.